IFU Arena & RF-SISU Uppland i samarbete runt psykisk hälsa

Fler och fler barn och unga uppger att de ofta känner sig stressade och att de har besvär som ångest och oro. Ju tidigare det går att upptäcka, desto bättre. Som ledare i en idrottsförening kan man göra stor skillnad genom att vara uppmärksam samt ha rätt verktyg för att kunna stärka psykisk hälsa hos barn och unga.

Därför har IFU Arena, som ägs av 16 Uppsalaföreningar, och RF-SISU Uppland valt att starta ett samarbete runt deras nya utbildning Ledare som lyssnar.

Målet med samarbetet är att IFU Arenas alla ägarföreningar ska utbilda sina ledare under 2022. Intresset har varit stort och det är redan flera föreningar som bokat in datum för sina utbildningar.

Så här säger Mats-Ola Hjelm, ordförande i Frötuna IBF, som är första förening att boka utbildningen:
Att vara ungdomsledare i Frötuna ska inte bara vara att träna lag/grupper utan vi som förening har ett ansvar att även se hela människan i vår verksamhet.
Därför anser vi att denna utbildning är viktig och det var självklart för oss att genomföra denna utbildning för våra ledare
.”

Utbildningen är helt kostnadsfri där RF-SISU Uppland och IFU Arena tillsammans står för utbildningsledare, material, utbildningslokaler och förtäring.
De utbildningar som anordnas i IFU Arenas lokaler är i första hand riktade mot ägarföreningarna men om kapacitet finns över är alla föreningar i Uppsala välkomna att boka in sig.

I utbildningen får ledarna lära sig mer om psykisk hälsa, hur de kan möta barn och unga som inte är i psykisk toppform samt hur de kan hantera barn och unga i träningsgruppen som sticker ut på grund av en NPF-diagnos. Utbildningen utgår från de fyra kapitlen i Folkhälsomyndighetens webbaserade utbildning Ledare som lyssnar:

  • Vad är psykisk hälsa?
  • Hur du kan stärka psykisk hälsa?
  • Hur du kan upptäcka att någon mår dåligt?
  • Hur du lyssnar och ger stöd?

Detta är ett område som alltid är aktuellt men pandemin har gjort denna utbildning ännu viktigare. Det är många barn som mår sämre nu och om vi kan vara med och bidra till att vända den trenden och fånga de ungdomarna som behöver det är det ovärderligt. Utbildningen är ett av våra absolut viktigaste projekt just nu.” säger Tobias Svensson, vd IFU Arena

 

Föreningar som önskar gå denna utbildning kontaktar William Lind, RF-SISU Uppland på 018-27 70 12 eller william.lind@rfsisu.se

 

 

KONFERENSRUM 1

Vårt största rum vetter mot innergården och har naturligt dagsljus längs hela långsidan.
Max 34 personer i skolsittning / 50 personer i biosittning
Projektor och duk
Dator
3st myggor (headset) och mixer
Interaktiva högtalare
Anslutningskablar som passar både gamla och nya Mac och PC
Mobila ståbord och skrivbord för föreläsare
Anteckningsmaterial som block och pennor
Blädderblock / Whiteboard
Trådlöst wi-fi