IFU Arena och Awareify i samarbete runt effektbesparing!
IFU Arena har ett ständigt arbete att sänka energiförbrukningen och minska klimatavtrycket. En av de större energiförbrukarna på arenan är köket, då vi årligen producerar hundratusentals portioner mat.
- Vi kom i kontakt med Awareify och dess lösningar under våren och kände direkt att de kunde hjälpa oss i vår strävan att göra köket mer energismart. Om vi kan minska klimatavtrycket, sänka effekttopparna och samtidigt spara pengar så är det ju fantastiskt, säger Tobias Svensson, VD på IFU Arena.
- Med en effektmätning i realtid, av all utrustning i köket, kan vi direkt se när effekten blir för hög och staplarna blir röda. Vi har redan hittat områden som enkelt kan sänka stapeln och göra den grön. Två exempel är att vi har gjort om schemat för disken och vi har komponerat om ett par menyer som var energikrävande, säger Henrik Johansson, restaurangchef på IFU Arena.
Awareifys kunder får snabbt upp ögonen för elanvändningen i tid och rum och kommer igång med sitt förändringsarbete mot ett jämnare effektuttag och sänkt energiförbrukning. Sänkningarna kan nå upp till över 20% utan påverkan på matkvalité och leverans till kundernas matgäster. Awareify kallar det för Ecodriving i storkök och innovation med människor vilken blivit känt i landet som Uppsalamodellen. Effektklok matlagning helt enkelt!
- Våra storkök besitter en fantastisk och outnyttjad kapacitetsresurs i våra elnät! De är dessutom distribuerade geografiskt i våra städer och regioner. Så tänk om alla skulle sänka sitt kapacitetsutnyttjande med mellan 20-30%, primärt i morgontoppen, då räcker det elnät vi redan har på plats idag till långt mycket mer och vi kan nå den gröna omställningen snabbare genom att agera resursklokare, säger Fredrik Björklund, grundare av Awareify.