Hållbarhet på IFU arena

IFU Arena är en föreningsägd arena som har som främsta syfte att främja innebandy och friidrott i Uppsala. Ägarna är 15 st lokala innebandyföreningar samt UIF Friidrott. Vår värdegrund är: 

IFU ska vara en arena för gemenskap där människor får växa. 
Här skapas starka relationer, glädje och ett hälsosammare Uppsala. 

Värdskap ska vara vår spetskompetens! 

I våra ägardirektiv finns det även med att vi ska verka för ett bättre Uppsala med fokus på närområdet. Det gör att vi har arbetat fram ett antal aktiviteter och arbetssätt runt hållbarhet som går hand i hand med vår dagliga verksamhet. 

IFU Dagarna 
Detta är dagar där förskoleklasserna i närområdet bjuds in till IFU Arena och får prova på innebandy och friidrott. Syftet med dagen är att få fler barn i närområdet att ansluta sig till en förening, något som visat sig ha många goda effekter!  
Meningsfull fritid, bra förebilder, hälsa och gemenskap är några av dessa. 
 
Dagarna arrangeras i samarbete med Upplands Innebandyförbund och UIF Friidrott.

IFU Sommarläger 
IFU Sommarläger är ett helt kostnadsfritt läger där barn och ungdomar i åldern 9-14 år får prova på olika idrotter under fyra sommarlovsveckor. 
Idrotter som barnen får prova på är bland annat friidrott, innebandy och racketsporter men vi har även inslag som till exempel spökboll och besök på Turbo Sportzone. 
 
Dagarna startar med samling och gemensam frukost på IFU Arena kl. 08:30 och avslutas ca kl. 13:15 efter att barnen ätit lunch tillsammans, även den på IFU Arena. 

Lägret anordnas i samarbete med Uppsala kommun, UIF Friidrott, och Upplands Innebandyförbund.

Praktik och timanställning ungdomar 
IFU tar emot praktikanter i så hög utsträckning det går utifrån tillgängliga handledare. Det handlar om allt från PRAO i högstadiet och praktik i gymnasiet till samarbete med Försäkringskassan runt arbetsträning. Många av våra timanställda har börjat sin resa med oss via praktik och för merparten är IFU Arena den ”första arbetsplatsen”.  

Vi vill hjälpa ungdomar att formas till bra arbetstagare och bidra till en utvecklande och givande arbetsmiljö. 

IFU Arena ska vara en plats för människor att växa! 

Utbildning till barn- och ungdomsledare 
Tillsammans med RF-SISU arbetar vi för att alla våra ägarföreningar ska utbilda sina ledare. Just nu handlar det om utbildningen ”Ledare som lyssnar” som fokuserar på barn och ungdomars psykiska hälsa. Hittills har ett 100-tal ledare gått utbildningen. 

Tidigare har vi även haft utbildningar och föreläsningar för våra föreningar i samarbete med Locker Room Talk, vilket går under arbetsnamnet #stoppaskitsnacket.

Senioraktiviteter 
IFU Arena har sedan 2018 haft senioraktiviteter i samarbete med ett flertal olika aktörer. 

Sedan hösten 2022 har vi gjort en satsning där vi samlar alla aktiviteter under IFU Arena vilket gör att seniorer för en symbolisk avgift får tillgång till hela veckoprogrammet samt gym under dagtid på vardagar. 

Denna höst är det aktiviteter måndag – fredag med bl.a. cirkelträning, seniorinnebandy och yoga. 

Vi har även föreläsningar i kost och hälsa riktat mot seniorer.

Arenakökets Green corner 
I vår egna restaurang arbetar vi efter temat VÄLLAGAT – GOTT – NYTTIGT. 

Det har gjort att vi sedan något år tillbaka satsar lite extra på ”det gröna” vilket innebär en riklig salladsbuffé samt att våra vegetariska alternativ får extra kärlek av våra kockar. 

IFU Arena är kranmärkt! 
Vi har ett alldeles utmärkt kranvatten i Uppsala vilket vi såklart vill ta vara på. 

Till våra luncher och övriga måltider står alltid kranvattnet i fokus och vi har ett väldigt begränsat utbud av buteljerat vatten. 
 
Solcellsanläggning på IFU Arena 
Sedan 2018 sitter det en stor anläggning för att producera el med hjälp av solen på vårt tak. 

Vi producerar ca 250MWh per år vilket motsvarar drygt 25% av vårt behov av el. Sedan start har vi minskat CO2-utsläpp med över 360 ton. 

Föreningspriser på lokalhyra 
Eftersom ett av våra huvuduppdrag är att främja innebandy och friidrott är rimliga hallhyror en extremt viktig parameter. Hittills har vi lyckats hålla en taxa i nivå med kommunens markeringsavgifter. Det kan tyckas vara en självklarhet men tittar man på andra arenor/hallar som drivs i privat regi har de ett pris per kvm som ligger 2-4 ggr högre. 

Samverkan 
För att kunna uppnå våra mål är det viktigt att ha en bra samverkan med många aktörer, både i närområdet, i Uppsala samt nationellt. 

Vi har täta dialoger med skolorna och fritidsgårdarna i närområdet och förutom IFU-dagarna försöker vi ha dem på besök i vår arena regelbundet. 

Vi har täta dialoger med kommunen inom många områden. Några exempel är: 

  • Projektet BID Gränby – ett projekt med bl.a. kommunen, föreningar och fastighetsägare som syftar till att lyfta närområdet 
  • Barns fria tid – samarbete runt IFU Sommarläger 
  • DUAB – partneravtal och samarbete för att få fler arrangemang till Uppsala/IFU Arena

     

Vi är även med i ett antal nätverk och samarbeten som fokuserar på Gränby med omnejd, där skolor, kyrkan, kommunen och polisen är närvarande. 

För att utveckla vårt erbjudande till seniorer har vi samarbeten med RF-SISU, PRO och SPF.

KONFERENSRUM 1

Vårt största rum vetter mot innergården och har naturligt dagsljus längs hela långsidan.
Max 34 personer i skolsittning / 50 personer i biosittning
Projektor och duk
Dator
3st myggor (headset) och mixer
Interaktiva högtalare
Anslutningskablar som passar både gamla och nya Mac och PC
Mobila ståbord och skrivbord för föreläsare
Anteckningsmaterial som block och pennor
Blädderblock / Whiteboard
Trådlöst wi-fi